de hova üljön a székely?

a székely nehéz sorsra ítéltetett.

érdekes, hogy a sokféle náció itt idegenben azért mennyire húz egymáshoz aszerint, hogy déliek, északiak, és úgy egyáltalán melyik kontinensről vannak. például a mexikóiak mindig a brazilokkal ülnek. az oroszok az ukránokkal és lengyelekkel, a törökök meg köszönik szépen jól vannak huszonvalahányan egymással, nem húznak sehova. és akkor vannak az ilyen formalinbavaló specialitások akik csak egyedül jöttek az országukból. nigéria. dél-afrika. bangladesh. norvégia. románia (ez volnék én ugye).

de nem kell félreérteni, nincs senki sem kiközösítve, sőőt, mindenki minden körben nagyon szívesen van látva.
csakazértmégis. néha zavar, hogy mindenki tudja gyakorolni itt az anyanyelvét valakivel, csak én nem. vagyvagyvagy írtó zavaró, amikor körülöttem hat ember oroszul karattyol, és gőzöm sincs miről beszélhetnek, lehet hogy éppen arról, hogy hogy fogom a villát a kezemben. ez az egyik dolog, ami zavar.

és ha ez még nem lenne elég, akkor itt van a másik dolog: romániából jöttem és mégis magyar vagyok. persze, százszor könnyebb lett volna, ha elejétől fogva csak annyit mondok, hogy romániából jöttem és nagyon-nagyon román vagyok. nem kellene magyarázni annyit. de egyrészt képtelen volnék rá, másrészt meg eszembe sem jutott ez a variáció. aztán már a bemutatkozásnál elkezdődnek a csodálkozások és értetlenkedések, és még mindig nem tudják rendesen, hogy én honnan vagyok, azt hiszik valahonnan ukrajnából. tisztára irigylem azokat, akik olyan büszkén tudnak országban gondolkodni és azt képviselni, azt hiszem ez az ami nekünk sosem fog megadatni. persze, mondom, hogy transylvania, de akkor csak a vámpír jut eszükbe és ilyen ország amúgy sem létezik a térképen. tudom, hogy nem várhatom el egy braziltól, hogy ismerje a magyar történelmet és esténként egymás vállán sírjunk trianon miatt. nem is várom el senkitől.
tehát komoly történelemórákat fogok tartani az elkövetkező hónapokban. és a székely tényleg nehéz sorsra ítéltetett, nagyon, vicc nélkül.

ezt az egész eszmelavinát egy házi feladat váltotta ki belőlem. ugyanis intercultural relations tantárgyból jövő hétre olyan zenéket kell vinnünk, ami ránk nézve nagyon nagyon jellegzetes, nálunk alakult ki, a kultúránk része. nem tudom eldönteni, hogy a székely vagy a magyar himnuszt mutassam meg nekik? vagy esetleg manelet vigyek vagy dupla kávét? 1OO tagú cigányzenekart? kárpátiát? (egek mennyire sokoldalú egy székely! már szinte gömb…)

NAGYON VÁROK ÖTLETEKET KOMMENTBEN !!

8 hozzászólás a(z) “de hova üljön a székely?” bejegyzéshez

 1. szerintem vigyed a dragostea din tei-t, az az egész világot bejárta, egy életre meg fogják jegyezni, hogy honnan jöttél:)))

  viccet félretéve, ha szavazásra bocsájtod, én a székely himnuszt vinném, s valami “Gyergyóditró felől jön egy fekete felhős”-s nótát..vigyél csárdást..s vegyíts bele egy-két step dance-es, harmóniás mozdulatot-az igazán a gyergyói kultúra része:P

 2. harmónia a szívedben harmónia a színekben : )

 3. (színek = garázsok)

 4. edess kata!
  nekem 20 ev utan is mindig ujra es ujra megkerdik akik szinte nap mint nap beszelnek velem hogy ugye romanul beszelek most?vagyis ugye magyarorszagi vagyok??
  hat erröl ennyit
  ezen ne törd a fejed
  s a himnusszal kapcsolatosan en a hess legyet eneklelnem, azt könnyebb felfogni
  :)))
  nekiik+#

 5. hess légy : )))))))) ez jó…vajon fent van youtube on, vagy én kell elénekeljem nekik? : D : D

 6. Majdnem harom eves londoni tartozkodasom utan feladni keszulok a rovidke es nagyon informativ tortenelemeloadasaimat e temaban, mondvan, hogy en bizony Hungary-bol vagyok. A szomoru csak az, hogy amikor ezt mondtam egy parszor ugy ereztem, hogy semmivel sem erzem ettol jobban magam. Majdnem olyan erzest keltett bennem, mintha azt mondtam volna, hogy roman vagyok. A magyarorszagi magyar azert megsem szekely… Jaj nekunk szegeny orszagtalanoknak 😦

 7. Egyertelmu hogy szekely vagy, s szekely himnuszt enekeld ha mar himnuszt kell enekelni, merhogy genetikailag nemsok kozunk van a magyarokhoz s kulturalisan sem.
  Hogy nem nincs olyan orszag ameikrol buszken mondhatod hogy oda tartozol, ez mindenhol megvan, meg a Nemeteknl is…

 8. ez a senkihez nincs közünk engem naygon le tud törni. itt pedig napi rendszerességgel érzem : (

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: