Upsidedown is a WordPress theme design that brings blog posts rising above inverted header and footer components.

Hotelszoba ablakai

Written in

Szerző:

Éjfél volt, amikor a hotelszoba tévéjét kikapcsoltam. Még zúgott a fejem az esti hírektől. Mondták, hogy ebben az országban magas szinten űzik az emberek riogatását, de igazán testközelből csak most tapasztaltam. Hát jó, akkor erre aludjunk egyet, gondoltam. Aztán a sötétben azon kezdtem gondolkozni, hogy lehet együtt élni a félelemmel. Mert az nem csak a tévében van, mint rossz krimiben a hulla, nem, az kijön onnan és bebújik a paplan alá, a szennyes közé, rátelepedik az eltett befőttekre és körüllengi a vasárnapi ebédhez terített asztalt.

Ahogy így töprengtem nyitott szemmel a sötétben, feltűnt a jobb- és baloldalról beszűrődő fény, a két fényforrás között pedig a tévé kicsi piros lámpája, pont velem szemben. Miközben valaki nyugodtan aludt mellettem, én a három kicsi fényt néztem, és arra gondoltam, hogy ezt már láttam valahol. Én már voltam itt.

A jobboldali fény igazából a mamáék konyhájából szűrődik be, ahol nem rég még pattogott a tűz a kályhában és mi szilvalekváros kenyeret ettünk egy csésze meleg tejjel. Tató a nyolc órás híreket kommentálta, és azt mondta, élvezi ennek a Novodomszky Évának a mély hangját, majd kicsit később ingerültebben, hogy nehogy még egyszer pont azzal a késsel kenjük a mézet, amivel ő a szalonnát vágja. Az időjárás jelentés fontosságát jelezendő, csak annyit mondott, hogy “ha na!”, és mi erre még a rágást is abbahagytuk egy fél percig, hogy lássuk, holnap fog-e esni a Kárpát medencében. Végül a városok listájánál mindig megjegyeztük, hogy milyen idő lesz Eszéken, mintha legalábbis ismernénk ott valakit. Vacsora után Tató át ült a másik székre, kibontotta a kötözött sebet a lábán, behintette fehér porral, újrakötözte, közben mama és én elraktuk az asztalt. Aztán mindenki fogat mosott, nekem szóltak, hogy pisiljek, hogy ne éjjel kelljen járkáljak, és bementünk a szobába.

A szobában már jó forró a csempekályha. Az ágyam is jól átmelegedett, ami egy kihúzhatós sőber, mamáék csak úgy hívják, “fészek”. Elhelyeslem magam a fészkemben, közben megkívánom a cseresznyekompótot, megkérem mamát, hogy hozzon be egy üveggel. Tató a fészektől jobbra egy nagyobb ágyból nyomogatja a távirányítót, végül megállapodik egy Bud Spenceres akciófilmben, Őrangyalok a címe, ezt nézzük. Mikor a szerzetesnek öltözött Bud Spencer és a barátja jól elpaskolják az ellenséget, mama azt mondja, most már ejsze kapcsoljuk ki. Csak ő még be kell vegyen valamit. Mit vegyek be, kérdi, és a vérnyomására utal, az volt magas már amikor lefeküdtünk. A kanyart, vágom rá, amit Tató nagyon viccesnek talál, mert hangosan hahotázik, mamának is tetszik. Végül mama be vesz egy “gombot” és kikapcsoljuk a tévét.

Mindig azt szeretném, hogy hamarabb aludjak el, mint mamáék, mert akkor nem hallanám a horkolást, de ez még soha nem sikerült. Csak pillogtatok a sötétben, hallgatom, ahogy horkolnak, néha nagyon hangos, néha hirtelen elhalkul, olyankor tisztán hallom az orosz piacon vett kicsi óra kattogását, és a vízcsap csepegését a konyhában.

A bal oldalamra fordulok, a veranda (egy nagyon hideg szoba) felé. Fénycsóva fut át mindegyre a plafonon, amikor autó halad el a ház előtt, próbálom gyorsan követni a szememmel. Néha kacagásokat hallok az utcáról, ezek biztos azok a fiatalok, akiket mamáék “diszkósoknak” neveznek és nem szeretik őket, azt mondják múlt szombaton is kirúgdosták a virágokat a Lukács Anti háza előtt. A hátamra fekszem és nézek előre, a kicsi piros fény irányába. Még mindig látszanak a szerzetesek körvonalai a filmből, amit néztünk. Végül a jobb oldalamra fordulok, a horkolás irányába, és a konyhából beszűrődő fényt nézem. Mire holnap felébredek, kint már pattogni fog a tűz a kályhában, mama kakaós kávét csinál és reggeli után römizünk.

Már alig várom, hogy holnap legyen, úgyhogy most behunyom a szemem és elszámolok százig. Mama azt mondta, ő is mindig így alszik el.

Címkék

Egy hozzászólás a(z) “Hotelszoba ablakai” bejegyzéshez

  1. Bajna György avatar
    Bajna György

    Kedves Kata!
    Igen elégedett vagyok, hangulatos (9.5) írások, és nagyon jó (10.0) írások. Szívből szólva gratulálok.
    Bajna Gyuri

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: